Kurssilaisten sivut
 

6/2004                    Palaa valikkoon          
    

Kartanoelämää Suomessa 1800-luvulla
Oppimateriaali/Ruokaohjeet

SIVUSTO-INFO       Johdanto
Tarkoitus
Käyttö
Sisältö

TAUSTATIETOA KARTANOELÄMÄSTÄ
Kartano
Väki
Työnjako
Yhteisö
Elämäntapa Seuraelämä
Edelläkävijä
Pitopöytä
Etiketti
Liikkuminen
Omavaraisuus
Kotitaloustyöt
Lähteet

OPPIMATERIAALIA
Sisältö
Diaesitys
Kotitalous
Tarinat
Tehtävät  
Ruokaohjeet  
Arviointi
Teemapäivä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-> Palaa valikkosivulle

 

SIVUSTO-INFO       Johdanto
Tarkoitus
Käyttö
Sisältö

TAUSTATIETOA KARTANOELÄMÄSTÄ
Kartano
Väki
Työnjako
Yhteisö
Elämäntapa Seuraelämä
Edelläkävijä
Pitopöytä
Etiketti
Liikkuminen
Omavaraisuus
Kotitaloustyöt
Lähteet

OPPIMATERIAALIA
Sisältö
Diaesitys
Kotitalous
Tarinat
Tehtävät  
Ruokaohjeet  
Arviointi
Teemapäivä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


-> Palaa valikkosivulle

Menyyehdotus 1:
Kalakeitto
Hapanleipää
Puolukkakiiseliä ja kermamaitoa


Kalakeitto
Ohje mukailtu kirjasta Tyttöjen keittokirja, Otava 1925.

 ½ kg keittokaloja
1 l vettä, ½ rkl suolaa, 6 maustepippurihernettä
½ sipulia
½ hapanleipävoileipä
¼  l maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
1 ½ rkl hienonn. ruohosipulia ja persiljaa
¼ l perunakuutioita, vettä keittämiseen, ripaus suolaa

Kalat perataan ja pannaan kylmään, suolalla, pippurilla, sipulilla ja hapanvoileipävoileivällä maustettuun veteen kiehumaan. Keitto saa kiehua 1 tunnin tiiviin kannen alla, jolloin se siivilöidään ja liemi puserretaan kaloista tarkkaan pois. Keitto suurustetaan kylmään maitoon sekoitetuilla vehnäjauhoilla, ruohosipuli, persilja ja keitetyt perunakuutiot liemineen lisätään, ja keitto saa kiehua 10 min., maustetaan ja tarjotaan.

 Vinkkejä keiton valmistukseen, jos keittoa valmistaa kaksi oppilasta
- toinen parista valmistaa kalaliemen, keittoaika voidaan lyhentää puoleen tuntiin
- toinen parista kuorii, paloittelee ja keittää perunat

 

 

 

 

 

Tulosta ruokaohjeet tästä.

 

 

 

 

Hapanleipä eli ruisleipäset 4:lle
Ohje kirjasta Kotitaloustaito, Tammi 2000.

 Taikinan juuri:
4 dl vettä
¼ pkt eli n. 12 g hiivaa
3 dl ruisleipäainesta (jossa mukana taikinajuuri)

Lisäksi tarvitaan:
n. 5 dl ruisleipäainesta

Leipomiseen:
jauhoja (ruis- ja/tai vehnäjauhoja)

Tee taikinan juuri 40-asteiseen veteen ja anna sen olla lämpimässä paikassa 15–20 min. Kun juuri kuplii, lisää loput ruisleipäaineksesta ja alusta taikina tasaiseksi käsin. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä tasaiseksi. Kauli taikinasta n. 2 cm paksu levy ja ota siitä pyöreällä muotilla leipäsiä. Kauli ylijääneet reunat uudelleen, tee leipäsiksi. Nosta leipäset pellille leivinpaperin päälle ja pistele ne haarukalla. Anna leipästen kohota 20 minuuttia muovikelmulla peitettynä. Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Poista muovikelmu ja paista leipäsiä uunin keskitasossa noin 15–20 min.

Mehukiiseli 4:lle
Ohje mukailtu kirjasta Tyttöjen keittokirja, Otava 1925.

1½ dl puolukoita tai karpaloita
½  l vettä
1 dl sokeria
1½-2 rkl perunajauhoja

Marjat huuhdotaan, survotaan ja keitetään vedessä, kunnes kaikki mehu marjoista on liuennut veteen, jolloin ne siivilöidään pois. Mehu kiehautetaan, maustetaan sokerilla ja suurustetaan vähään veteen sekoitetuilla perunajauhoilla. Kiiseli saa äkkiä kiehahtaa, kaadetaan vadille tai jälkiruokamaljaan, ja sokeria sirotellaan pinnalle, jottei siihen muodostuisi kuorta. Tarjotaan kylmänä kermamaidon kera.

(Huom! Kiiseli ei kirjoitusvirhe!)

Menyyehdotus 2:          
Salaatti hyytelökastikkeen kera
Paistia kartanon tyyliin kastikkeen kera keitinperunoilla ja kukkakaalilla
Sitruunakiisseliä ja kauralastuja


Salaatti 4–6:lle
Ohje mukailtu kirjasta Tyttöjen keittokirja, Otava 1925.

2 dl keitett. punajuuria
1½ dl keitett. porkkanoita kuutioina
1 dl keitett. perunoita kuutioina
1 dl keitett. lihaa (kinkkua) kuutioina
½ suolakurkku
1 hap. omena
¼ tl valkopippuria
½ suolaa
½  kovaksi keit. muna

Juurekset, kurkku ja omenat kuoritaan ja leikataan kuutioiksi. Kaikki aineet sekoitetaan, seos maustetaan ja salaattia sekoitetaan varovasti haarukalla. Salaatti painetaan vedellä huuhdottuun vuokaan ja kumotaan vadille. Koristetaan hienoksi kovaksi keitetyllä munalla. Tarjotaan hyytelökastikkeen kanssa.

Hyytelökastike
Ohje mukailtu kirjasta Tyttöjen keittokirja, Otava 1925.

1 dl hyvää kermaa
½ rkl sokeria
1 rkl punajuurietikkaa
1 tl sinappia.

Kerma vatkataan ja muut aineet lisätään varovasti. Tarjotaan salaatin kanssa.

Kauralastut (n. 20-30 kpl)
Ohje kirjasta Kotitaloustaito Tammi 2000

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
4 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota esille peltejä ja leivinpaperia – annoksesta tulee useampi pellillinen. Sulata rasva kattilassa. Anna sen jäähtyä. Sekoita rasvan joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä lopuksi kananmuna. Ota taikinasta teelusikalla pieniä nokareita pellille leivinpaperin päälle. Jätä nokareiden välille reilusti tilaa, sillä lastut leviävät paistettaessa. Paista kauralastut uunin ylätasossa 8–10 min., kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita.

 

 

Tulosta ruokaohjeet tästä.

 

Tulosta ruokaohjeet tästä.

 

 

 

 

 

Paistia/lihamureketta kartanon tapaan 8–10:lle
Ohje mukailtu kirjasta Tyttöjen keittokirja, Otava 1925.

 
 ½ kg luutonta naudanlihaa (paistijauhelihaa)
50 gr ranskanleipää
1 ½ dl vettä
½ dl kermaa
1 muna
1 hienonn. ruskentett. sipuli
½ rkl suolaa
¼ tl hienonn. valkopipp.

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan 3–4 kertaa lihamyllyssä. Huom! Jos käytetään paistijauhelihaa, jätetään tämä tekemättä!!! Leipä hienonnetaan ja lisätään muiden aineiden kanssa ja seosta vaivataan, kunnes se on notkeaa ja koossapysyvää. Vehnäjauhoilla pitkulaiseksi pötköksi leivottu mureke pannaan uunipannulle, joka sitten pannaan kuumaan uuniin (225 astetta). Mureketta valellaan paistamisen aikana pannussa olevalla rasvalla ja kiehuvalla vedellä. Paistamiseen kuluun noin 1 t. Kun mureke on valmis, nostetaan se lämpimälle vadille.

Kastike
1 rkl margariinia tai voita
1 rkl vehnäjauhoja
kiehuvaa vettä
1 dl kermaa, hapanta tai tuoretta
suolaa

Vehnäjauhot ruskeutetaan paistinpannussa rasvassa ja annetaan kiehua niin kauan. että jauhot hyvin turpoavat; kuumaa vettä lisätään, että kastikkeesta tulee parhaan paksuista. Maustetaan kermalla ja suolalla.

Sitruunakiisseli 4:lle
Ohje kirjasta Kotitaloustaito 8-9 Tammi 2002

2 kananmunaa
4 dl vettä
4 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
¾ dl sitruunamehua

Erottele kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset teräskattilaan (pakasta valkuaiset, jos et tarvitse niitä). Mittaa kattilaan keltuaisten päälle vesi, sokeri ja perunajauhot. Sekoita kierrevatkaimella koko ajan ja kiehauta seos. Anna pulpahtaa muutaman kerran. Nosta kattila liedeltä ja lisää sitruunamehu. Tarkista maku. Ripottele pinnalle sokeria.