SIVUSTO-INFO
Johdanto
Tarkoitus
Käyttö
Sisältö
TAUSTATIETOA KARTANOELÄMÄSTÄ
Kartano
Väki
Työnjako
Yhteisö
Elämäntapa Seuraelämä
Edelläkävijä
Pitopöytä
Etiketti
Liikkuminen
Omavaraisuus
Kotitaloustyöt
Lähteet
OPPIMATERIAALIA
Sisältö
Diaesitys
Kotitalous
Tarinat
Tehtävät
Ruokaohjeet
Arviointi
Teemapäivä
-> Palaa
valikkosivulle
SIVUSTO-INFO
Johdanto
Tarkoitus
Käyttö
Sisältö
TAUSTATIETOA KARTANOELÄMÄSTÄ
Kartano
Väki
Työnjako
Yhteisö
Elämäntapa Seuraelämä
Edelläkävijä
Pitopöytä
Etiketti
Liikkuminen
Omavaraisuus
Kotitaloustyöt
Lähteet
OPPIMATERIAALIA
Sisältö
Diaesitys
Kotitalous
Tarinat
Tehtävät
Ruokaohjeet
Arviointi
Teemapäivä
-> Palaa
valikkosivulle
|
Menyyehdotus 1:
Kalakeitto
Hapanleipää
Puolukkakiiseliä ja kermamaitoa
Kalakeitto
Ohje mukailtu kirjasta Tyttöjen keittokirja, Otava 1925.
½ kg
keittokaloja
1 l vettä, ½ rkl suolaa, 6 maustepippurihernettä
½ sipulia
½ hapanleipävoileipä
¼ l maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
1 ½ rkl hienonn. ruohosipulia ja persiljaa
¼ l perunakuutioita, vettä keittämiseen, ripaus suolaa
Kalat perataan
ja pannaan kylmään, suolalla, pippurilla, sipulilla ja
hapanvoileipävoileivällä maustettuun veteen kiehumaan. Keitto saa
kiehua 1 tunnin tiiviin kannen alla, jolloin se siivilöidään ja
liemi puserretaan kaloista tarkkaan pois. Keitto suurustetaan
kylmään maitoon sekoitetuilla vehnäjauhoilla, ruohosipuli, persilja
ja keitetyt perunakuutiot liemineen lisätään, ja keitto saa kiehua
10 min., maustetaan ja tarjotaan.
Vinkkejä
keiton valmistukseen, jos keittoa valmistaa kaksi oppilasta
- toinen parista valmistaa kalaliemen, keittoaika voidaan lyhentää
puoleen tuntiin
- toinen parista kuorii, paloittelee ja keittää perunat
|
Hapanleipä eli ruisleipäset 4:lle
Ohje kirjasta Kotitaloustaito, Tammi 2000.
Taikinan
juuri:
4 dl vettä
¼ pkt eli n. 12 g hiivaa
3 dl ruisleipäainesta (jossa mukana taikinajuuri)
Lisäksi tarvitaan:
n. 5 dl ruisleipäainesta
Leipomiseen:
jauhoja (ruis- ja/tai vehnäjauhoja)
Tee taikinan
juuri 40-asteiseen veteen ja anna sen olla lämpimässä paikassa 15–20
min. Kun juuri kuplii, lisää loput ruisleipäaineksesta ja alusta
taikina tasaiseksi käsin. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä
tasaiseksi. Kauli taikinasta n. 2 cm paksu levy ja ota siitä
pyöreällä muotilla leipäsiä. Kauli ylijääneet reunat uudelleen, tee
leipäsiksi. Nosta leipäset pellille leivinpaperin päälle ja pistele
ne haarukalla. Anna leipästen kohota 20 minuuttia muovikelmulla
peitettynä. Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Poista muovikelmu
ja paista leipäsiä uunin keskitasossa noin 15–20 min.
Mehukiiseli 4:lle
Ohje
mukailtu kirjasta Tyttöjen keittokirja, Otava 1925.
1½ dl
puolukoita tai karpaloita
½ l vettä
1 dl sokeria
1½-2 rkl perunajauhoja
Marjat
huuhdotaan, survotaan ja keitetään vedessä, kunnes kaikki mehu
marjoista on liuennut veteen, jolloin ne siivilöidään pois. Mehu
kiehautetaan, maustetaan sokerilla ja suurustetaan vähään veteen
sekoitetuilla perunajauhoilla. Kiiseli saa äkkiä kiehahtaa,
kaadetaan vadille tai jälkiruokamaljaan, ja sokeria sirotellaan
pinnalle, jottei siihen muodostuisi kuorta. Tarjotaan kylmänä
kermamaidon kera.
(Huom! Kiiseli ei kirjoitusvirhe!) |
Menyyehdotus
2:
Salaatti
hyytelökastikkeen kera
Paistia kartanon tyyliin kastikkeen kera keitinperunoilla ja
kukkakaalilla
Sitruunakiisseliä ja kauralastuja
Salaatti 4–6:lle
Ohje
mukailtu kirjasta Tyttöjen keittokirja, Otava 1925.
2 dl keitett.
punajuuria
1½ dl keitett. porkkanoita kuutioina
1 dl keitett. perunoita kuutioina
1 dl keitett. lihaa (kinkkua) kuutioina
½ suolakurkku
1 hap. omena
¼ tl valkopippuria
½ suolaa
½ kovaksi keit. muna
Juurekset,
kurkku ja omenat kuoritaan ja leikataan kuutioiksi. Kaikki aineet
sekoitetaan, seos maustetaan ja salaattia sekoitetaan varovasti
haarukalla. Salaatti painetaan vedellä huuhdottuun vuokaan ja
kumotaan vadille. Koristetaan hienoksi kovaksi keitetyllä munalla.
Tarjotaan hyytelökastikkeen kanssa.
Hyytelökastike
Ohje
mukailtu kirjasta Tyttöjen keittokirja, Otava 1925.
1 dl hyvää kermaa
½ rkl sokeria
1 rkl punajuurietikkaa
1 tl sinappia.
Kerma vatkataan
ja muut aineet lisätään varovasti. Tarjotaan salaatin kanssa.
Kauralastut
(n. 20-30 kpl)
Ohje
kirjasta Kotitaloustaito Tammi 2000
100 g
margariinia
1 ½ dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
4 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
Laita uuni kuumenemaan 200
asteeseen. Ota esille peltejä ja leivinpaperia – annoksesta tulee
useampi pellillinen. Sulata rasva kattilassa. Anna sen jäähtyä.
Sekoita rasvan joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä
lopuksi kananmuna. Ota taikinasta teelusikalla pieniä nokareita
pellille leivinpaperin päälle. Jätä nokareiden välille reilusti
tilaa, sillä lastut leviävät paistettaessa. Paista kauralastut uunin
ylätasossa 8–10 min., kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita.
Tulosta ruokaohjeet tästä. |
Tulosta
ruokaohjeet tästä.
Paistia/lihamureketta kartanon
tapaan 8–10:lle
Ohje
mukailtu kirjasta Tyttöjen keittokirja, Otava 1925.
½ kg luutonta naudanlihaa (paistijauhelihaa)
50 gr ranskanleipää
1 ½ dl vettä
½ dl kermaa
1 muna
1 hienonn. ruskentett. sipuli
½ rkl suolaa
¼ tl hienonn. valkopipp.
Liha pestään
kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan 3–4 kertaa
lihamyllyssä. Huom! Jos käytetään paistijauhelihaa, jätetään tämä
tekemättä!!! Leipä hienonnetaan ja lisätään muiden aineiden kanssa
ja seosta vaivataan, kunnes se on notkeaa ja koossapysyvää.
Vehnäjauhoilla pitkulaiseksi pötköksi leivottu mureke pannaan
uunipannulle, joka sitten pannaan kuumaan uuniin (225 astetta).
Mureketta valellaan paistamisen aikana pannussa olevalla rasvalla ja
kiehuvalla vedellä. Paistamiseen kuluun noin 1 t. Kun mureke on
valmis, nostetaan se lämpimälle vadille.
Kastike
1 rkl margariinia tai voita
1 rkl vehnäjauhoja
kiehuvaa vettä
1 dl kermaa, hapanta tai tuoretta
suolaa
Vehnäjauhot
ruskeutetaan paistinpannussa rasvassa ja annetaan kiehua niin kauan.
että jauhot hyvin turpoavat; kuumaa vettä lisätään, että
kastikkeesta tulee parhaan paksuista. Maustetaan kermalla ja
suolalla.
Sitruunakiisseli 4:lle
Ohje
kirjasta Kotitaloustaito 8-9 Tammi 2002
2 kananmunaa
4 dl vettä
4 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
¾ dl sitruunamehua
Erottele
kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset
teräskattilaan (pakasta valkuaiset, jos et tarvitse niitä). Mittaa
kattilaan keltuaisten päälle vesi, sokeri ja perunajauhot. Sekoita
kierrevatkaimella koko ajan ja kiehauta seos. Anna pulpahtaa
muutaman kerran. Nosta kattila liedeltä ja lisää sitruunamehu.
Tarkista maku. Ripottele pinnalle sokeria. |