Kurssilaisten sivut
 

6/2004                    Palaa valikkoon          
    

Kartanoelämää Suomessa 1800-luvulla
Taustatietoa 5/7

SIVUSTO-INFO       Johdanto
Tarkoitus
Käyttö
Sisältö

TAUSTATIETOA KARTANOELÄMÄSTÄ
Kartano
Väki
Työnjako
Yhteisö
Elämäntapa Seuraelämä
Edelläkävijä
Pitopöytä
Etiketti
Liikkuminen
Omavaraisuus
Kotitaloustyöt
Lähteet

OPPIMATERIAALIA
Sisältö
Diaesitys
Kotitalous
Tarinat
Tehtävät  
Ruokaohjeet  
Arviointi
Teemapäivä

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 


-> Palaa valikkosivulle

Kartanoiden pitopöytä

Kartanoiden ateriointitavat muistuttavat meidän tapojamme, sillä arkena kartanoissa aterioitiin vaatimattomasti ja juhlana ja pyhinä pöydässä oli uutuuksia. Kartanon juhla-ateria alkoi viinapöydästä, jossa oli tarjolla erilaisia maustettuja viinoja. Alkupalat syötiin seisaallaan ja tämän jälkeen käytiin pitopöytään. Tarjolla saattoi olla esimerkiksi rosollin tapaista sallattia eli juuressalaattia, jossa ei ollut perunaa mutta siinä oli silliä. Toisena salaattina oli perunasallatti, jossa oli lisäksi kinkkua. Lihasta valmistettiin paisteja, aladobia, sylttyjä tai tarjolla oli keitettyä kieltä. Pääruoan lisäkkeenä tarjottiin keitettyjä perunoita ja kastiketta.


Pitopöytä odottamassa lämpimiä ruokalajeja.


Tyypillinen jälkiruoka oli väskynäsoppa eli luumukiisseli ja sen kanssa voitiin tarjota esimerkiksi helmipuuroa.

Lisätietoa: Gun de la Chapelle. Kartanoruokia. WSOY 1993.

 

 

Kahvin tai teen jäähdyttämistä puhaltamalla tai lautaselle kaatamalla ei kannattanut tehdä, ellei halunnut itselleen huonosti käyttäytyvän leimaa. Pöytä-käyttäytyminen paljasti helposti aseman tai säädyn.

Kartanoiden etikettisääntöjä

Ruokapöytä oli käyttäytymisen koetinkivi - tiukkoja etikettisääntöjä korostava ruokakulttuuri levisi 1800-luvun kuluessa. Monet säännöistä ovat päteviä nykyäänkin - eriskummalliselta sen sijaan tuntuu sääntö, jonka mukaan kokonaista voileipää ei saanut purra vaan se piti voidella, leikata paloiksi ja syödä haarukalla. Tai mitä mieltä olet siitä, että kalaa tai sokeriherneen palkoja tuli syödä pelkällä haarukalla.

Seuraavia nykyään tuttuja etikettisääntöjä noudatettiin siis jo kaksisataa vuotta sitten suomalaisissa kartanoissa:
* Älä laita veistä suuhun.
* Älä sekoita eri ruokalajeja lautasella yhdeksi pöperöksi.
* Älä syö kastikkeen loppua lautaselta leivän avulla.
* Älä hörpi liemiruokaa. kovaäänisesti lusikan laidasta.