Kurssilaisten sivut
 

6/2004                    Palaa valikkoon          
    

Kartanoelämää Suomessa 1800-luvulla
Taustatietoa 7/7

SIVUSTO-INFO       Johdanto
Tarkoitus
Käyttö
Sisältö

TAUSTATIETOA KARTANOELÄMÄSTÄ
Kartano
Väki
Työnjako
Yhteisö
Elämäntapa Seuraelämä
Edelläkävijä
Pitopöytä
Etiketti
Liikkuminen
Omavaraisuus
Kotitaloustyöt
Lähteet

OPPIMATERIAALIA
Sisältö
Diaesitys
Kotitalous
Tarinat
Tehtävät  
Ruokaohjeet  
Arviointi
Teemapäivä



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


-> Palaa valikkosivulle

Kartanoiden kotitaloustyöt: ruokahuolto

Ruoanvalmistus oli työlästä ja aikaa vievää. Ruoka-aikoja noudatettiin tarkoin ja ruokahuolto oli vaativa työ, sillä kesäisin ruokailijoita saattoi olla jopa 20 - 30.  Ruuan valmisti keittiössä kaksi keittäjätärtä, joilla oli apunaan piikoja ja "sisätyttöjä".

Kartanon väen saapuessa syömään vellikellon kutsusta kaiken oli oltava valmista ja ruokaa piti riittää suurelle joukolle.



Käytössä ei juurikaan ollut työtä helpottavia koneita - liesi ei lämmennyt säätimestä kääntämällä vaan halkopinolle oli juostava useita kertoja päivässä.

 

Kartanon päivä alkoi klo 5 aamulla, jolloin alustalaiset söivät aamupalan ja lähtivät töihin. Kello 8 syötiin aamiainen, kello 14 päivällinen ja kello 20 ilta-ateria.

Ruokalajit olivat  yksinkertaisia. Aamiaiseksi oli esimerkiksi suolattua kalaa, leipää, voita ja maitoa tai läskisoosia ja perunaa. Päivällisellä, joka oli pääateria, tarjottiin eri lihalajeilla höystettyä perunasoppaa, muhennoksia, savustettua naudanlihaa, lanttulaatikkoa tai muita vastaavanlaisia ruokalajeja. Alustalaiset saivat usein päivällisen tähteitä ilta-ateriakseen. Isäntäväki sai lisäksi esimerkiksi piirakoita ja hienompia puuroja.  Kahvia juotiin joka päivä, tarjolla oli myös teetä samovaarista. Kartanon herrasväki ruokaili ruokasalissa ja muut joko keittiössä tai taloustiloissa.

Lisätietoa: hakusanalla kartano:
 www.finfood.fi/oppimateriaali

Kartanoiden kotitaloustyöt:
pyykinpesu ja jälkikäsittely

Entisajan taloudessa pyykkiä ei pesty niin usein kuin nykyään. Pienempää pyykkiä pestiin kerran tai kaksi kuukaudessa. Iso pyykki pestiin ainakin syksyllä ja keväällä.
Pyykinpesuaineena käytettiin lipeää, jota valmistettiin koivuntuhkasta. Teurasjätteistä keitettiin myös saippuaa tai suopaa. Pesuastiana oli usein jalallinen palju tai punkka. Ensin vaatteet liotettiin, sitten hierottiin  saippualla ja lipeävedellä, jonka jälkeen ne haudutettiin tai keitettiin. Lopuksi pyykki huuhdeltiin; talvisin avannolla ja kurikoitiin puisella kartulla. Jos pyykissä oli villaisia tai värillisiä vaatteista, niitä ei keitetty eikä käsitelty lipeällä. Vaatteet kuivatettiin aitojen päällä, nurmella tai puiden oksilla.

Lisätietoa entisajan pyykinpesusta:
www.jns.fi/joensuunmuseot/
museokoulu/pielinen/

Jälkikäsittelyyn saatiin apua 1870-luvulla, jolloin silitysraudat alkoivat yleistyä. Silitysrautoja kuumennettiin hellan päällä, hehkuvilla hiilillä tai avotulella.

 

Ennen silittäminen tapahtui kaulauslaudan ja kaulaustukin avulla.  Vauraassa talossa saattoi mankeli.