Kurssilaisten sivut
 

6/2004                    Palaa valikkoon          
    

Kartanoelämää Suomessa 1800-luvulla
Taustatietoa 3/7

SIVUSTO-INFO       Johdanto
Tarkoitus
Käyttö
Sisältö

TAUSTATIETOA KARTANOELÄMÄSTÄ
Kartano
Väki
Työnjako
Yhteisö
Elämäntapa Seuraelämä
Edelläkävijä
Pitopöytä
Etiketti
Liikkuminen
Omavaraisuus
Kotitaloustyöt
Lähteet

OPPIMATERIAALIA
Sisältö
Diaesitys
Kotitalous
Tarinat
Tehtävät  
Ruokaohjeet  
Arviointi
Teemapäivä


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


-> Palaa valikkosivulle

Kartano yhteisönä

Kartano oli yhteisö, jonka jäsenyyden sai työpanosta vastaan. Kun pääsi kartanon jäseneksi, sai isännän suojeluksen ja huolenpidon, mutta vastaavasti isäntää piti palvella kuuliaisesti. Isännän tarjoama suoja teki kartanosta houkuttelevan asuinympäristön. Suoja tarjosi turvallisuutta mutta siinä oli myös velvoitteita: piti noudattaa kartanon normeja ja sääntöjä niin kutsuttua kartanon tapaoikeutta.



Kartanon käyttäytymissääntö perustui kartanossa todettuihin hyviin tapoihin. Tarvittaessa rajojen muistuttamisessa käytettiin kurinpidollisia keinoja, kuten raippaa ja remmiä. Isäntää kohtaan tehdyt kyseenalaistukset ja hänen kunniaa kohtaan tehdyt rikkomukset olivat asioita, joita selviteltiin aina käräjillä. Kartano oli työyhteisö, johon kuului myös työntekijän perhe – nykyään tätä kutsuttaisiin yritykseksi, jonka johtajuus henkilöityy usein omistajaan.
Kartanon elämäntapa ja seuraelämä

Kartanon elämäntapa toi monille  mahdollisuuden vakaaseen elämäntapaan: omat säännöt ja velvollisuudet oli selkeästi osoitettu ja työnjako oli selvä. Vaikka kartanon työntekijät tekivätkin arkena pitkiä työpäiviä, asuivat he mielellään tuvissaan, sillä näin oli määrätty. Kaikille yhteinen lepopäivä oli sunnuntai, jolloin tekemisistä vastattiin jumalalliselle auktoriteetille eikä kartanon herralle, kuten yleensä.
 

 

Kartanoiden seuraelämä puhkesi kukkaan erityisesti kesäisin, jolloin nekin kartanon omistajat, jotka asuivat kaupungissa talvet, palasivat tiloilleen.

 

Koska kartanon isäntäväen ei tarvinnut raataa pellolla, saatettiin keskittyä kulttuurin kehittämiseen. Kartanoiden salit kalustettiin seuraelämän tarpeet huomioiden: tuoleja piti olla kaksi ja puoli tusinaa ja salissa saattoi olla myös sylkykuppi.  Säätyläisseurapiirit kokoontuivat vapaa-ajalla herraskartanoissa ja samalla kehiteltiin uusia tapoja viettää seuraelämää: näytteleminen, tanssiminen, soittaminen, laulaminen, korttipeli ja syntymä- ja nimipäivien viettäminen tulivat yleisiksi vapaa- ajan viettotavoiksi. Säätyelämään kuuluivat joulunaikaiset tanssiaiset, rekiajelu ja kirkkokahvit pappilassa. Kirkkoherraa arvostettiin ja hänet kutsuttiin rientoihin – sen sijaan pappi oli vähempiarvoinen

Kuten nykyäänkin - myös ennen - kaikesta hyvästä verotetaan. Esimerkiksi rahvailta kerättiin vuonna 1806 silkkiveroa, jotta he saisivat pukeutua silkkivaatteisiin.  Koska säätyläisiltä ei kerätty silkkiveroa - heidänhän kuului pukeutua säätynsä mukaan - heiltä kerättiin veroa seuraelämän viettotavoista, kuten tupakan poltosta, kahvin juomisesta ja kortin pelaamisesta.