SIVUSTO-INFO
Johdanto
Tarkoitus
Käyttö
Sisältö
TAUSTATIETOA KARTANOELÄMÄSTÄ
Kartano
Väki
Työnjako
Yhteisö
Elämäntapa Seuraelämä
Edelläkävijä
Pitopöytä
Etiketti
Liikkuminen
Omavaraisuus
Kotitaloustyöt
Lähteet
OPPIMATERIAALIA
Sisältö
Diaesitys
Kotitalous
Tarinat
Tehtävät
Ruokaohjeet
Arviointi
Teemapäivä
-> Palaa
valikkosivulle
|
Kartanoiden kulkuneuvot ja liikkuminen
1800-luvulla liikkuminen paikasta toiseen tapahtui useimmiten
jalkaisin tai hevosella, jota renkipoika ohjasti. Kesällä vesistöjen
yli kuljettiin ruuhella tai veneellä - talvisin reki oli yleisin
kulkuneuvo. Hiihtäminen tuli muotiin vasta 1800-luvun lopussa.
Pyhinä matkattiin hienolla kirkkoreellä.
Kesäisin hevosen perään valjastettiin
ajelurattaat, jotka saattoivat olla kaksipyöräiset kiesit tai
nelipyöräiset trillat. Työrattaina alustalaiset käyttivät
kaksipyöräisiä kärrejä, joita kutsuttiin myös paukkurattaiksi. |
Pidemmälle matkalle lähdettäessä kuljettiin
junalla tai vaikkapa höyrylaivalla - auto keksittiin vasta vuonna
1900.
Lisätietoa liikenteen ja tekniikan historiasta:
www.historia.edu.hel.fi
www.tekniikanmuseo.fi
Hevoskyydillä nopeuksia ei määritelty kilometriä
tunnissa, sillä meille tuttu metrijärjestelmä otettiin käyttöön
vuonna 1887. Pituus-mittojen yksikköinä käytettiin kyynärää,
jalkaa, korttelia, tuumaa ja syliä. Myös muut mittayksiköt olivat
erilaisia.
Lisätietoa ja tehtävä
mittayksiköistä.
Suomen markka otettiin käyttöön vuonna 1860.
1810-luvulla käytettiin venäjän hopearuplaa ja sen rinnalla vuoteen
1840 asti ruotsalaista rahaa.
Lisätietoa:
www.rahamuseo.fi |
Kartanoiden omavaraisuus
Kartanoille
oli tyypillistä omavaraistalous: omia tuotteita säilöttiin ja
jalostettiin. Koska jääkaappeja ei ollut, yleisin säilöntätapa oli
kuivaaminen, jolloin auringossa, tullessa tai uunissa kuivattiin
kalaa ja lihaa. Nuorin säilöntätapa on suolaaminen, jolla säilöttiin
aluksi arvokaloja kuten lohta ja siikaa, myöhemmin myös muita kaloja
ja lihaa. Myös hapattamista käytettiin - nykyajan sovelluksena
graavi lohi (gravad lax), joka on peruja haudatusta hapanlohesta.
Ruokatalous oli hyvin sidoksissa vuodenaikojen vaihteluun. Monet
tuotteet olivat kausiluonteisia ja niiden ensimmäinen esiintyminen
ja syöminen pantiin merkille. Esimerkkinä kesän ensi metsämansikat
tai herneenpalot.
Ilmavaan aittaan
säilöttiin esimerkiksi viljaa. Juurekset viettiin pimeään kellariin. |
Vain ne tuotteet, joita ei itse voitu kasvattaa tai
tehdä, hankittiin muualta. Näitä muulta hankittuja tuotteita
kutsuttiin muun muassa siirtomaatavaroiksi.
Tehtävä
kartanoiden ruoka-aineista.
Kangaspuilla kudottiin kankaita, liinoja ja mattoja.
Separaattorilla erotettiin maidosta rasva ja hera, jolloin voitiin
valmistaa muun muassa voita ja kermaa. |