Mitä haittaa mikrobeista on elintarviketyössä
Pilaantumista ja terveydellistä haittaa aiheuttavat pieneliöt
ovat vahingollisia. Mikrobitoiminnan aiheuttamia pilaantumisilmiöitä
ovat esimerkiksi limaantuminen, happaneminen, mätäneminen,
kaasunmuodostus ja värivirheet. Kun mikrobien määrä
elintarvikkeissa kasvaa suureksi, laatu huononee eikä tuote
ole enää kelvollinen nautittavaksi.
Huonosti puhdistetuista työvälineistä ja työskentelyympäristöstä
pääsee mikrobeja elintarvikkeisiin ja pilaantuminen nopeutuu.
Mikrobeja voi levitä käsien välityksellä. Myös
työtavat vaikuttavat elintarvikkeiden puhtauteen. Henkilö,
joka on sairas tai tartunnankantaja voi tartuttaa asiakkaisiinsa
mahataudin elintarvikkeen välityksellä.
Ruokamyrkytyksiä ja tartuntatauteja aiheuttavat mikrobit voivat
levitä elintarvikkeiden ja veden välityksellä. Osa
niistä pystyy lisääntymään elintarvikkeissa.
Terveysvaaran mahdollisuus kasvaa, jos elintarvikkeiden käsittelyssä
ja työn sekä ympäristön puhtaudessa on puutteita.
|