Mikrobit

Perustiedot
Lämpötila
Happamuus
Happi
Kosteus

Haitat ja hyödyt

Kasvun hallinta
Etusivulle
sanasto

Mitä haittaa mikrobeista on elintarviketyössä

Pilaantumista ja terveydellistä haittaa aiheuttavat pieneliöt ovat vahingollisia. Mikrobitoiminnan aiheuttamia pilaantumisilmiöitä ovat esimerkiksi limaantuminen, happaneminen, mätäneminen, kaasunmuodostus ja värivirheet. Kun mikrobien määrä elintarvikkeissa kasvaa suureksi, laatu huononee eikä tuote ole enää kelvollinen nautittavaksi.
Huonosti puhdistetuista työvälineistä ja työskentelyympäristöstä pääsee mikrobeja elintarvikkeisiin ja pilaantuminen nopeutuu. Mikrobeja voi levitä käsien välityksellä. Myös työtavat vaikuttavat elintarvikkeiden puhtauteen. Henkilö, joka on sairas tai tartunnankantaja voi tartuttaa asiakkaisiinsa mahataudin elintarvikkeen välityksellä.

Ruokamyrkytyksiä ja tartuntatauteja aiheuttavat mikrobit voivat levitä elintarvikkeiden ja veden välityksellä. Osa niistä pystyy lisääntymään elintarvikkeissa. Terveysvaaran mahdollisuus kasvaa, jos elintarvikkeiden käsittelyssä ja työn sekä ympäristön puhtaudessa on puutteita.

 

esimerkki 1 esimerkki 2 esimerkki 3