Mikrobit

Perustiedot
Lämpötila
Happamuus
Happi
Kosteus
Haitat ja hyödyt

Kasvun hallinta

Etusivulle
sanasto

Mikrobien kasvuun ja elossapysymiseen voidaan vaikuttaa

Elintarvikkeiden säilymiseen voidaan vaikuttaa säilytysolosuhteiden avulla. Lämpötilan alentaminen hidastaa mikrobien kasvua. Osa pilaajista ja terveydelle haitallisista mikrobeista ei pysty lisääntymään tai lisääntyy hyvin hitaasti hyvässä kylmäsäilytyksessä. Kaupan pidettäessä yleisin korkein sallittu lämpötila on +6° C. Osalle elintarvikkeita tämä säilytyslämpötila on liian korkea, koska niiden alkutuotantoympäristössä esiintyy mikrobeja, jotka voivat kasvaa haitallisiin määriin jo näin viileässä.

Tuotteiden teollisessa valmistuksessa säilytyslämpötilavaatimukset ovat kauppaa tiukemmat. Lämpötilataulukoissa on annettu korkeimmat sallitut säilytyslämpötilat eri tuotteille ja tuoteryhmille sekä tuotannossa että kaupan pidettäessä.

Lisäaineet

Elintarvikkeissa voidaan käyttää sallittuja lisäaineita mikrobien aiheuttamien riskien estämiseksi ja säilyvyyden parantamiseksi. Oikean annostelun avulla varmistat, ettei ruokaan joudu lisäaineita tarkoitettua suurempia määriä. Asetuksen (EY) N:o 1333/2008 elintarvikelisäaineista mukainen käyttö on turvallista. Lisäaineiden käytöllä ei kuitenkaan voida korvata elintarvikkeiden puhdasta ja asianmukaista käsittelyä.

Hyvän kylmäsäilytyksen avulla ei aina saada riittävää tuoteturvallisuutta tai säilyvyyttä. Säilöntäaineita voi käyttää lisäaineluettelossa täsmennetyllä tavalla. Lisäaineasetus täsmentää, mitä lisäaineita ja millaisena määränä kuhunkin elintarvikeryhmään saa käyttää.

esimerkki 1 esimerkki 2 esimerkki 3