Mikrobien kasvuun ja elossapysymiseen voidaan vaikuttaa
Elintarvikkeiden säilymiseen voidaan vaikuttaa säilytysolosuhteiden
avulla. Lämpötilan alentaminen hidastaa mikrobien kasvua.
Osa pilaajista ja terveydelle haitallisista mikrobeista ei pysty
lisääntymään tai lisääntyy hyvin hitaasti
hyvässä kylmäsäilytyksessä. Kaupan pidettäessä
yleisin korkein sallittu lämpötila on +6° C. Osalle
elintarvikkeita tämä säilytyslämpötila
on liian korkea, koska niiden alkutuotantoympäristössä
esiintyy mikrobeja, jotka voivat kasvaa haitallisiin määriin
jo näin viileässä.
Tuotteiden teollisessa valmistuksessa säilytyslämpötilavaatimukset
ovat kauppaa tiukemmat. Lämpötilataulukoissa on annettu
korkeimmat sallitut säilytyslämpötilat eri tuotteille
ja tuoteryhmille sekä tuotannossa että kaupan pidettäessä.
Lisäaineet
Elintarvikkeissa voidaan käyttää sallittuja lisäaineita
mikrobien aiheuttamien riskien estämiseksi ja säilyvyyden
parantamiseksi. Oikean annostelun avulla varmistat, ettei ruokaan
joudu lisäaineita tarkoitettua suurempia määriä.
Asetuksen (EY) N:o 1333/2008 elintarvikelisäaineista mukainen käyttö on turvallista.
Lisäaineiden käytöllä ei kuitenkaan voida korvata
elintarvikkeiden puhdasta ja asianmukaista käsittelyä.
Hyvän kylmäsäilytyksen avulla ei aina saada riittävää
tuoteturvallisuutta tai säilyvyyttä. Säilöntäaineita
voi käyttää lisäaineluettelossa täsmennetyllä
tavalla. Lisäaineasetus täsmentää, mitä
lisäaineita ja millaisena määränä kuhunkin
elintarvikeryhmään saa käyttää.
esimerkki 1 esimerkki 2 esimerkki 3
|