Happamuus
            Suuri osa elintarvikkeista on happamuudeltaan lähes neutraaleja 
              eli niiden pH-arvo on lähellä 7:ää. Niissä 
              on paljon ravinteita ja kosteutta, ja siksi ne pilaantuvat herkästi. 
              Niissä pystyvät kasvamaan monenlaiset bakteerit, homeet 
              ja hiivat. Useat mikrobit muodostavat happoa kasvaessaan elintarvikkeissa. Siksi  monet elintarvikkeet pilaantuvat hapantumalla. 
            Mikrobien kykyä tuottaa happoa  käytetään hyväksi monien elintarvikkeiden valmistuksessa lisäämällä sopivia  mikrobeja. Tällaisia mikrobikäymisen avulla valmistettuja tuotteita ovat  esimerkiksi piimä, kypsytetyt juustot, jogurtti, kestomakkara eli meetvursti,  perinteinen suolakurkku ja hapankaali. 
            PH:n alentaminen lisäämällä happoa, esimerkiksi etikkaa, estää monien  bakteerien kasvua. Sitä käytetään hyväksi elintarvikkeiden valmistuksessa sekä  antamaan makua että parantamaan säilyvyyttä.
             
            esimerkki 1 esimerkki 2   |