Kasvulämpötila
Jokaisella mikrobilla on sille ominainen paras kasvulämpötila
(optimilämpötila), jossa lisääntyminen on nopeinta.
Mikrobit kasvavat nopeimmin 6°C - 60°C:n lämpötiloissa.
Kasvulämpötilarajat ovat kuitenkin lajikohtaisia. Kun
lämpötila nousee voimakkaasti, mikrobien kasvu pysähtyy
ja niiden tuhoutuminen alkaa. Kun lämpötila laskee riittävästi,
kasvu pysähtyy. Kylmäketju on kunnossa, kun lämpötila
pysyy alhaisena pakkaamisen, varastoinnin, jakelun ja kaupan kautta
kuluttajalle siten, että ensimmäinen katko on asiakkaan
kassissa. Osa mikrobeista, myös jotkin ruokamyrkytyksen aiheuttajat,
pystyvät lisääntymään lähellä
0°C:ta.
Käsittely- ja säilytyslämpötilat
Käsittely-
ja säilytyslämpötilat
Pitämällä
herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötilat
alhaisina saadaan mikrobien kasvunopeus mahdollisimman hitaaksi.
Osa mikrobeista ei kasva jääkaappilämpötilassa.
Kuumentamalla kypsennettäessä suurin osa mikrobeista tuhoutuu.
Osa jää lisääntymiskykyisiksi. Niiden vuoksi
kypsennyksen jälkeen on jäähdytettävä nopeasti
tuote, jota ei ole tarkoitettu välittömään tarjoiluun.
Tuotteen lämpötilan on laskettava +60°C:sta +6°C:seen neljässä tunnissa.
Kypsennyksen jälkeen
kaikki, mikä pääsee elintarvikkeeseen ja sen mukana
pakkaukseen, menee kuluttajalle. Nämä mikrobit voivat
lisääntyä säilytyksen aikana kuten nekin, jotka
eivät ole kypsen-nyksessä tuhoutuneet. Mikäli tuote
lämpenee säilytyksen aikana, mikrobien lisääntyminen
nopeutuu. Samalla voivat kasvaa myös sellaiset mikrobit, jotka
eivät menesty viileässä. Oikein säilytettynä
puhtaasti käsitelty, hyvälaatuinen tuote säilyy moitteettomana
viimeiseen käyttöpäivään asti.
Lämpötilataulukossa ovat korkeimmat sallitut säilytyslämpötilat eri elintarvikkeille. Valmistajan pakkausmerkinnät voivat suositella alempia lämpötiloja. Annettu säilyvyysaika (viimeinen käyttöpäivä) pitää paikkansa vain, kun pakkaus on säilytetty avaamattomana suosituslämpötilassa tai sitä kylmemmässä.
Klikkaa kuvaa, se aukeaa uuteen ikkunaan.
|
|
|
|
|
|