Mitä mikrobit ovat ja missä niitä esiintyy
Ympäristömme on täynnä erilaista silmälle
näkymätöntä elämää. Näitä
organismeja, kuten leviä, bakteereja, homeita, hiivoja ja viruksia,
joita kutsutaan yhteisnimellä pieneliöt eli mikrobit,
on kaikkialla. Elintarvikkeissa merkityksellisimpiä ovat bakteerit,
homeet ja hiivat sekä virukset. Ne ovat vain millimetrin tuhannesosien
kokoisia. Kun niitä on runsaasti, miljoonia tai enemmän,
ne muodostavat pesäkkeitä, joita voi nähdä paljaalla
silmälläkin. Valmisteesta pakkaukseen erottuneen nesteen samentuminen säilytyksen aikana johtuu mikrobien lisääntymisestä.
Vesijohtovesikään ei ole täysin mikrobitonta. Vesilaitoksessa
raakavesi puhdistetaan turvalliseksi. Puhdistettua vettä tutkitaan
säännöllisesti sen laadun varmistamiseksi.
Bakteerit ovat yksisoluisia eliöitä, jotka lisääntyvät
jakautumalla kahtia. Hiivat ovat yksisoluisia sieniä ja homeet
sieniä, jotka muodostavat rihmastoja. Koska homeet tarvitsevat
happea, ne kasvavat tuotteen pinnassa. Siitä niiden itiöt
leviävät helposti ilmavirtojen mukana. Myös osa bakteereista
ja hiivoista tarvitsee happea.
Virukset tarvitsevat lisääntyäkseen elävän
eliön, jonka aineenvaihduntaa ne käyttävät hyväkseen.
Elintarvikkeessa tai vedessä virukset eivät kasva vaan
kulkeutuvat mukana. Virukset tarttuvat yleensä vain yhteen
tai muutamaan eliölajiin. Siksi eläinten virustaudit ovat
yleensä ihmiselle vaarattomia.
Osa mikrobeista muodostaa säilymismuotoja, itiöitä.
Niitä on paljon hankalampi tuhota kuin kasvullisia soluja,
sillä ne kestävät epäedullisia ympäristöoloja
hyvin. Joidenkin bakteerien itiöt ovat erityisen kestäviä.
Niiden tuhoamiseen tarvitaan yli 100°C:n lämpötila.
Mikrobien kasvuun vaikuttavat tekijät
Pieneliöiden kasvumahdollisuuksiin vaikuttavat niiden ympäristöolosuhteet:
elintarvikkeen koostumus, kosteus, lämpötila, hapen saatavuus
ja happamuus. Jokaisella mikrobilajilla on omanlaisensa vaatimukset
kasvuolosuhteille.
Elintarvikkeita valmistettaessa ja käsiteltäessä
lämpötila, tuotetta ympäröivän kaasutilan
happi ja käsittely- tai säilytysaika ovat tekijöitä,
joihin voidaan vaikuttaa. Suurin osa elintarvikkeista sisältää
runsaasti erilaisia ravinteita.
Pilaantumisherkkyyteen voidaan vaikuttaa kosteuden, lämpötilan,
happamuuden ja säilöntäaineiden avulla. Tuotteen
turvallisuutta ja säilyvyyttä voidaan parantaa käyttämällä
lisäaineasetuksen (EY 1333/2008) mukaisia säilöntäaineita.
Ne ovat yhdisteitä, jotka estävät mikrobien kasvua.
Säilöntäaineita saa käyttää vain niihin
tarkoituksiin, jotka on mainittu lisäaineasetuksessa.
Klikkaa kuvaa, se aukeaa uuteen ikkunaan.
|
|
|
|
|
sivun alkuun
|