Kosteus
Kaikki elolliset organismit tarvitsevat vettä. Herkästi
pilaantuvissa elintarvikkeissa on runsaasti kosteutta. Suurin osa
siitä on vapaata, aktiivista vettä, joka ei ole sitoutunut
tuotteen muihin aineosiin kuten valkuaisaineisiin, suolaan tai sokeriin. Siksi mikrobit
pystyvät kasvamaan niissä nopeasti, jos lämpötila
on sopiva. Esimerkiksi kuivaamalla tai voimakkaalla suolaamisella
kuten suolasienissä, vapaan veden määrä saadaan
niin vähäiseksi, että säilyvyys paranee merkittävästi.
Monet homeet ja hiivat pystyvät kasvamaan paljon kuivemmissa oloissa kuin bakteerit. Bakteerien itiöt kestävät kuivuutta erinomaisesti. Myös monien bakteerien kasvulliset solut kestävät kuivuutta lisääntymiskykyisinä pitkiä aikoja. Ne alkavat kasvaa, kun olosuhteet muuttuvat sopiviksi.
|