Happi
Osa mikrobeista ei pysty lisääntymään ilman
happea. Tällaisia mikrobeja kutsutaan aerobisiksi. Aerobisia
mikrobeja ovat kaikki homeet sekä osa bakteereista ja hiivoista.
Osa bakteereista on sellaisia, jotka kasvavat vain hapettomissa
olosuhteissa. Niitä kutsutaan anaerobisiksi mikrobeiksi. Osa
bakteereista ja hiivoista pystyy kasvamaan sekä hapellisissa
että hapettomissa olosuhteissa. Esimerkiksi suolasienet säilyvät hyvin hapettomissa oloissa. Jos niihin pääsee happea, ne homehtuvat.
Koska mikrobeja on niin monenlaisia, pakkaaminen estää
saastumisen, mutta ei estä kaikkien ennen pakkausta elintarvikkeeseen
joutuneiden mikrobien kasvamista. Siksi pakattuja herkästi pilaantuvia
elintarvikkeita on säilytettävä alhaisissa lämpötiloissa.
Lämpötilataulukoissa on annettu eri elintarvikeryhmille
annetut korkeimmat sallitut säilytyslämpötilat.
Jos pakkaus vahingoittuu, sinne pääsee ilmaa, ehkä
likaakin. Vuotavassa pakkauksessa pystyvät kasvamaan myös
happea tarvitsevat mikrobit. Kun myymälään tuodaan laatikollinen valmiiksi pakattuja juustoja ja yksi paketti on homeessa, sen saumaus ei ole tiivis tai se on vahingoittunut.
|