Hygieniska arbetsmetoder

Olika arbetsmoment

God arbetshygien och ren arbetsmiljö

Hanterings- och förvaringstemperaturer
Upphettning
Nedkylning
Infrysning
Förpackningar
Till ingångssidan
terminologi

Infrysning

Infrysning förstör inte alla mikrober, men den hämmar deras tillväxt.

Frysta varor bör förvaras i -18 C eller kallare.

Det lönar sig inte att frysa in annat än färska varor av god kvalitet. Infrysning bör ske snabbt. Om infrysningen sker för långsamt bildas stora iskristaller som skadar livsmedlets konsistens. Vid upptining blir avrinningen stor i sådana fall och erbjuder lättillgänglig näring åt mikroberna.

Tina alltid djupfrysta varor på ett sådant sätt att avrinningsvätskan inte kommer ut i arbetsmiljön. Den vätska som råvaror ger ifrån sig kan innehålla stora mängder skadliga mikrober. Vid upptining bör livsmedlen hållas vid en temperatur som inte förorsakarhälsorisk. Upptining vid okontrollerade förhållanden gör livsmedlet odugligt för livsmedelsbruk.

Frysta livsmedel är sådana som säljs frysta, men som inte uppfyller kraven i förordningen om djupfrysta livsmedel. Färdiga livsmedel och livsmedelsråmaterial kan frysas i livsmedelslokaliteter om livsmedelslagens 11§ om bibehållande av livsmedlets goda hygieniska kvalitet uppfylls. Också i detta fall kan bara färska livsmedel användas. Frysta livsmedel kan säljas frysta, upptinade eller serveras för förtäring.

exempel 1 exempel 2