Hygieniska arbetsmetoder

Olika arbetsmoment
God arbetshygien och ren arbetsmiljö
Hanterings- och förvaringstemperaturer
Upphettning
Nedkylning
Infrysning
Förpackningar
Till ingångssidan
terminologi

Hanterings- och förvaringstemperaturer

Se till att livsmedel som lätt far illa förvaras i kylskåpstemperatur, om de inte i samband med tillredning eller annan hantering måste hållas varma. Kylkedjan, det vill säga att livsmedlet oavbrutet förvaras kallt, är då i skick.

Om kedjan bryts och livsmedlet av någon anledning värms upp börjar mikroberna i livsmedlet tillväxa snabbt. När livsmedlet åter ställs kallt fortsätter tillväxten i den takt som är möjlig i låga temperaturer. Mängden mikrober minskar inte när varan kyls ner, utan tillväxten fortsätter från den nivå som uppnåtts vid varmhållningen.


exempel 1 exempel 2  

 

Klicka på bilden så öppnar sig ett nytt fönster.

 
Tillverkningslinje för pizza Traditionell dukning