Hygieniska arbetsmetoder

Olika arbetsmoment
God arbetshygien och ren arbetsmiljö
Hanterings- och förvaringstemperaturer
Upphettning
Nedkylning
Infrysning
Förpackningar
Till ingångssidan
terminologi

Olika arbetsmoment bör hållas åtskilda

Olika arbetsmoment hålls åtskilda för att förhindra mikrober i råvarorna från att vandra över till de färdigt tillredda produkterna. I råvarornas produktionsmiljö kan ha funnits sådana mikrober, som lever vidare eller förökar sig i livsmedel, och som kan förorsaka matförgiftningar eller i övrigt vara farliga för hälsan.

Du kan minimera behovet av att utföra olika arbetsmoment om vartannat, om du inför varje arbetspass tar fram allt vad du behöver på förhand, arbetar ända fram till rasten och för produkterna till lagret och städar bort soporna när du går på rast.

När det gäller enskilda livsmedel bör tillverkningspartierna hållas åtskilda och användas i åldersföljd. Partierna sammanblandas inte, utan äldre partier används först, sedan nyare som tas från andra kärl och med andra redskap. Det är viktigt att hålla partierna isär, framför allt om livsmedlet i fråga inte hettas upp före användningen. Sådana livsmedel är till exempel sallader och smörgåspålägg.

exempel

Klicka på bilden så öppnar sig ett nytt fönster.

 
Tillverkningslinje för hamburgare