Hygieniska arbetsmetoder

Olika arbetsmoment
God arbetshygien och ren arbetsmiljö
Hanterings- och förvaringstemperaturer
Upphettning
Nedkylning
Infrysning
Förpackningar
Till ingångssidan
terminologi

Nedkylning

Endast sådan mat får nedkylas för senare bruk som inte har stått framme för servering. Se till att den kyls ner från 60ºC till under 6ºC inom loppet av fyra timmar. Fortsätt nedkylningen tills maten har uppnått en temperatur på +4ºC. För att det skall vara möjligt måste maten läggas i vida och låga kärl i tunna skikt på högst 5 centimeter i varje kärl. Använd ett särskilt nedkylningsskåp eller kylutrymme för nedkylningen. Om maten är varm höjs temperaturen på andra livsmedel i samma skåp, vilket gör att dessa förfars snabbare. Se till att produkten inte förorenas under nedkylningen. Förvara maten i slutna kärl eller förpackningar.

exempel 1 exempel 2 exempel 3 exempel 4

 

Klicka på bilden så öppnar sig ett nytt fönster .

 
Nötkroppar i kyllager