Hygieniska arbetsmetoder

Olika arbetsmoment
God arbetshygien och ren arbetsmiljö
Hanterings- och förvaringstemperaturer
Upphettning
Nedkylning
Infrysning
Förpackningar
Till ingångssidan
terminologi

Hygieniska arbetsmetoder

Med hygieniska arbetsmetoder kan man förhindra att mikrober överförs till livsmedel och sprids och förökar sig där. Tre grundläggande kriterier för god arbetshygien är:

-

rena händer, skyddshandskar, redskap och arbetslokaler samt hygieniska arbetssätt.

-

separering av arbetsmoment.

-

rätt hanterings- och förvaringstemperatur.

Hygienisk hantering innebär att arbetsmetoderna är riktiga, att arbetet utförs i rena arbetslokaler med hjälp av rena redskap och ren utrustning och att man iakttar god arbetshygien och god personlig hygien. Det är viktigt att också personer som inte deltar i livsmedelsproduktionen men arbetar i samma lokaler, till exempel renhållnings- och underhållspersonalen, iakttar hälsoskyddslagens principer om god hygien. God arbetshygien skall iakttas i alla arbeten som har att göra med livsmedel, också till exempel vid transporter och renhållning.

exempel 1 exempel 2

 

Klicka på bilden så öppnar sig ett nytt fönster .

 
Hygien i arbetet Hygien i arbetet Tillverkningslinje för korv