Hygieniska arbetsmetoder

Olika arbetsmoment

God arbetshygien och ren arbetsmiljö

Hanterings- och förvaringstemperaturer
Upphettning
Nedkylning
Infrysning
Förpackningar
Till ingångssidan
terminologi

Förpackningar

Ett oförpackat livsmedel är alltid utsatt för nedsmutsning. I en förpackning som innehåller luft skyddas produkten för nedsmutsning, men förpackningen påverkar inte de befintliga mikrobernas tillväxtmöjligheter. Förpackningen hindrar inte alla mikrober från att växa. Därför behöver också en förpackad produkt hanteras omsorgsfullt och förvaras under kontrollerade förhållanden.

En vakuumförpackning är en förpackning som har tömts på luft. Mikrober som behöver tillgång till syre, såsom mögelsvampar, förökar sig inte i en vakuumförpackning. Däremot kan sådana mikrober som klarar sig i syrefria miljöer föröka sig. Hit hör vissa bakterier och jästarter. I förpackningar med modifierad, s.k. skyddande atmosfär avviker gasernas inbördes förhållanden från dem i vanlig luft. Med denna metod kan man stoppa tillväxten hos många förstörande mikrober. Men det finns sådana som kan växa i den miljön. Mängden koldioxid i gasblandningen påverkar olika mikrober på olika sätt. Listeriabakteriens tillväxt förhindrar den inte och klostriderna kan rentav dra nytta av koldioxiden. Livsmedel som förvarats i en skadad förpackning eller under dåliga förhållanden kan vara hälsofarlig. Det är viktigt att förvara livsmedel rätt också under transporter och hemma hos konsumenten.

På produkter som är lätt föskämbara antecknas sista förbrukningsdag. På produkter som inte förfars så lätt antecknas bäst före-dag.

exempel 1 exempel 2 exempel 3

Klicka på bilden så öppnar sig ett nytt fönster.

 
Matportion Snabbsåser