|
7. Jalostusarvon merkitys käytännön tasollaFujio Cho, Toyota, määrittelee tuhlauksen: "Kaikki muu on turhaa, mikä ei ole ehdottoman välttämätöntä jalostusarvon luomiseksi. Tästä seuraa: minimimäärä koneita, materiaaleja, osia, tilaa ja työntekijän aikaa."
7.7 Lisäarvo ja päivittäisen rutiinin järjestäminenYleensä funktionaalinen järjestelmä ei sovi pienerätuotantoon. Vastakohtana voidaan pitää, jatkuvaa, itseohjautuvaa, sykleittäin, siis määräajoin oman toimintaansa mittaava ja kehittyvää työpistettä tai solua. Modernin työsolun oletetaan olevan jatkuvassa muutoksessa. Työtä kehitetään koko ajan, kuvat 12.1 ja 12.2. Kehittäjinä ovat pääsääntöisesti prosessiin välittömästi osallistuvat henkilöt ja ydinosaamista vahvistavat tukitoimintoja suorittavat ihmiset. Toiminnon ajan käyttö
Seuraavassa esitetään muutamia keinoja siitä, miten tarpeetonta odotus- ja hukkaaikaa karsitaan ja läpäisyaikaa nopeutetaan.
f. Henkilökohtainen apuaika on sosiaalitiloissa käyntiä ym. g. Työvaiheesta aiheutuva hukka-aika. Se on epäsäännöllisesti esiintyvää, työvaiheen suorittamiseen liittyvää työtä, kuten voitelu, viallisten kappaleiden käsittely, konerikot jne. h. Työympäristöstä aiheutuva hukka-aika. Se on epäsäännöllistä työtä, ja on yhteistä kaikille työvaiheille; materiaalia haetaan, kappaleita poimitaan tai siirretään pois jne. Kehitykseen käytetty aika voi olla rinnakkaista muun ajan kanssa. Työn valmistelua voidaan tehdä koneen käydessä, häiriöitä voidaan käyttää uusien menetelmien oppimiseen, kehitystoimintaan tai varamiehen koulutukseen jne. Toiminnon aika Sen sijaan pienissä erissä valmistetun kappaleen esisuunnittelua ei yksinkertaisesti kannata tehdä kovin tarkasti, vaan osan valmistus jää ammattitaitoisten työntekijöiden tehtäväksi työpisteessä tai solussa, kuva 5.21. Pienen tai harvoin esiintyvän erän esisuunnittelu tapahtuu työnsuunnittelussa karkealla tasolla, ja pelkistyy lähinnä erän toimituksen tai läpäisyajan määräämiseen ja seuraamiseen. Hienosuunnittelu jää työpisteen tai työsolun tehtäväksi, jolloin tehtäviin voi kuulua myös osien tilausten järjestelyyn liittyvät toiminnot. Lisäarvoa asiakkaalle tuottavat toiminnot
Toimintoperusteisen ajattelun lähestymistapa perustuu prosessiajatteluun, jossa
toiminto (activity) on avainkäsite, joka koostuu perus- ja tukitoiminnoista,
Esimerkki
7.9 Asetusaikojen lyhentäminen
Tuotantokoneen pitkä asetusaika on lähes suoraan verrannollinen
eräsuuruuteen. Kaksi eri tyyppistä sovellusta: Valmistelutyön parantaminen, SMED
Tarkastellaan tuotantokonetta, jolla valmistetaan etukäteen suunniteltuja pieniä eriä
silloin tällöin. Tuotannon mekanisointi käsittää aina tietyn määrän koneellista ja käsin
tehtävää työtä. Tavoitteena on saada koneaika mahdollisimman suureksi.
3. Standardityökalut. Läpäisy- ja asetusaikoja voidaan huomattavasti lyhentää nykyaikaisilla standardoiduilla pikakiinnitystyökaluilla. ![]() 4. Kiinnitysten suunnittelu. Yleisesti ottaen tuote muotoillaan aina niin, että se on helppo valmistaa. Turhat työvaiheet karsitaan jo suunnitteluvaiheessa. Samoin tuotteen pitää sopia kiinnittimeen suoraan. 5. Esiasetetut kiinnittimet. Koneen toimiessa kappaleet kiinnitetään esiasetettavaan kiinnittimeen valmiiksi, jolloin seuraavan kappaleen vaihto koneeseen nopeutuu ja kokonaisaika saadaan näin lyhyemmäksi. 6. Samanaikaiset työtehtävät. Suurten kappaleiden kiinnitys järjestetään niin, että se voidaan tehdä samalta puolelta edestakaisen liikkumisen välttämiseksi. 7. Hienosäädön poisto. Normaalisti hienosäätöön kuluu 50-70 % sisäisestä ajasta. Käytännössä aseteltava kappale ensin paikoitetaan, jolloin se siirretään noin 150 mm lähemmäs lopullista paikkaansa ja seuraavaksi se hienosäädetään muutaman millimetrin lähietäisyydeltä lopulliseen asemaansa. Hienosäätövaihe poistetaan, jos mahdollista, ohjaimien avulla. 8. Mekanisointi. Käytetään hydraulisia tai pneumaattisia pikakiinnittimiä. Kiinnitykset voivat tapahtua myös useista kohdista samaan aikaan nopeasti. Asetusajan lyhentämisen tarkoitus Ideana on saada asetusaika mahdollisimman lyhyeksi ja eräkoko pieneksi, jopa yhdeksi. Tästä taas seuraa kappalemäärän suhteessa pienentyvä läpäisyaika. SMED menetelmänä on kehitetty systeemiksi rationalisoida jatkuvasti toistuvia keskisuuria eriä konepajassa, ks. kuva 2.14. Tällöin soluun hankitaan pieniä yleiskoneita (kuva 6.4) ja erikoisosaamisen variointiin tarvittavat kiinnitys ym. työkalut. Tässä yhteydessä tarkempaan käsittelyyn ei ole mahdollista mennä, mutta SMED menetelmänä soveltuu yrityksen ydintoimintojen toteutukseen myös pienten ja harvoin esiintyvien erien osalta, nimenomaan sellaisten osien, joita valmistetaan itseohjautuvissa soluissa tai työpisteissä. Käytännön tasolla tämä merkitsee sitä, että jokainen työsolun henkilö sisäistää em. kahdeksan kohtaa ja etsii erikoiskirjallisuudesta tai työkalujen valmistajilta tarkemmat omaan työhönsä tarvittavat työkalut ja menetelmät.
|