Pakastaminen
Pakastaminen tai jäädyttäminen ei tuhoa kaikkia mikrobeja, vaan estää niiden
lisääntymisen. Pakasteet tulee säilyttää -18°C:ssa tai sitä kylmemmässä.
Pakasteeksi kannattaa käyttää
vain tuoretta hyvälaatuista tavaraa. Pakastumisen tulee edetä
tuotteessa nopeasti. Hitaassa jäätymisessä vesi jäätyy
isoiksi kiteiksi, jotka vahingoittavat tuotteen rakennetta. Sulatuksen
yhteydessä tulee silloin runsaasti valumaa, joka on helppoa
ravintoa mikrobeille.
Sulata pakasteet aina niin, ettei niistä irtoava neste pääse
leviämään ympäristöön. Raaka-aineesta
irtoava neste voi sisältää runsaasti haitallisia
mikrobeja. Sulatuksen aikana elintarvikkeiden on oltava sellaisessa lämpötilassa, josta ei aiheudu terveysriskiä. Kontrolloimattomissa oloissa sulanut herkästi pilaantuva tuote on elintarvikkeeksi sopimaton.
Jäädytetty elintarvike on sellainen, joka myydään jäädytettynä, mutta joka ei täytä pakasteasetuksen vaatimuksia. Valmiita elintarvikkeita ja niiden raaka-aineita voidaan jäädyttää ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa sillä edellytyksellä, että elintarvikelain 11 §:n säännöstä elintarvikkeiden hyvän hygieenisen laadun säilymisestä noudatetaan. Vain tuoreita elintarvikkeita voi jäädyttää. Jäädytettyjä elintarvikkeita voidaan myydä sellaisenaan tai sulatettuna tai käyttää tarjoiluun.
|