Työskentelyn puhtaus

Eri työvaiheet
Työtavat ja ympäristön puhtaus
Käsittely- ja säilytyslämpötilat
Kuumennus
Jäähdytys

Pakastaminen

Pakkaaminen
Etusivulle
sanasto

Pakastaminen

Pakastaminen tai jäädyttäminen ei tuhoa kaikkia mikrobeja, vaan estää niiden lisääntymisen.

Pakasteet tulee säilyttää -18°C:ssa tai sitä kylmemmässä.

Pakasteeksi kannattaa käyttää vain tuoretta hyvälaatuista tavaraa. Pakastumisen tulee edetä tuotteessa nopeasti. Hitaassa jäätymisessä vesi jäätyy isoiksi kiteiksi, jotka vahingoittavat tuotteen rakennetta. Sulatuksen yhteydessä tulee silloin runsaasti valumaa, joka on helppoa ravintoa mikrobeille.
Sulata pakasteet aina niin, ettei niistä irtoava neste pääse leviämään ympäristöön. Raaka-aineesta irtoava neste voi sisältää runsaasti haitallisia mikrobeja. Sulatuksen aikana elintarvikkeiden on oltava sellaisessa lämpötilassa, josta ei aiheudu terveysriskiä. Kontrolloimattomissa oloissa sulanut herkästi pilaantuva tuote on elintarvikkeeksi sopimaton.

Jäädytetty elintarvike on sellainen, joka myydään jäädytettynä, mutta joka ei täytä pakasteasetuksen vaatimuksia. Valmiita elintarvikkeita ja niiden raaka-aineita voidaan jäädyttää ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa sillä edellytyksellä, että elintarvikelain 11 §:n säännöstä elintarvikkeiden hyvän hygieenisen laadun säilymisestä noudatetaan. Vain tuoreita elintarvikkeita voi jäädyttää. Jäädytettyjä elintarvikkeita voidaan myydä sellaisenaan tai sulatettuna tai käyttää tarjoiluun.

esimerkki 1 esimerkki 2