Työskentelyn puhtaus

Eri työvaiheet
Työtavat ja ympäristön puhtaus
Käsittely- ja säilytyslämpötilat

Kuumennus

Jäähdytys
Pakastaminen
Pakkaaminen
Etusivulle
sanasto

Kuumennus

Likaantuminen ja pilaantuminen alkavat yleensä tuotteen pinnalta. Jos kypsennettävän elintarvikkeen sisäosaan on mahdollista päästä mikrobeja hienontamisen tai muun syyn vuoksi, se on kypsennettävä kokonaan. Siksi esimerkiksi jauheliharuoat on kypsennettävä kauttaaltaan. Mitä enemmän raaka-aineissa on bakteereja, sitä kauemmin niiden tuhoaminen kestää.

Mikäli kypsennetään tuotetta, jonka raaka-aine on ollut pakastettuna, on varmistuttava siitä, että se kypsyy kokonaan. Jään sulaminen sitoo paljon lämpöä. Jäinen kohta ei ehdi kuumentua mikrobeja tehokkaasti tuhoavaan lämpötilaan sellaisen kypsennyksen aikana, joka on kokonaan sulalle raaka-aineelle riittävä.

Itiöllisten mikrobien itiöt eivät tuhoudu normaalissa kypsennyksessä. Erityisesti niiden vuoksi jäähdytyksen on oltava tehokasta. Kaikki tuotteeseen viimeisen kuumennuksen jälkeen pääsevä kulkeutuu kuluttajalle. Mikäli tuotteeseen pääsee raaka-aineen mikrobeja kypsennyksen jälkeen, on kypsennyksen turvallisuutta parantava vaikutus mennyt hukkaan. Jälkisaastumisena tuleva mikrobi saattaa lisääntyä tuotteessa vaaraa aiheuttavassa määrin erityisesti, jos jäähdytys- ja säilytysolot ja -ajat eivät ole sopivat. Mikrobeja tulee myös vierasesineiden mukana.

Kuumentamalla kypsennettäessä tuotteesta eivät tuhoudu kaikki bakteerit. Ruoka on nautittavavälittömästi tai se on pidettävä lämpökalusteessa, jossa sen lämpötila pysyy vähintään 60°C:ssa. Älä pidä sitä tarjoilussa yli kahta tuntia.

Kun lämmität valmista ruokaa nautittavaksi, kuumenna se niin, että se saavuttaa vähintään 70°C:n lämpötilan kauttaaltaan. Mikroaaltouunit eivät kuumenna tasaisesti ja joku kohta jää helposti liian viileäksi.

esimerkki 1 esimerkki 2 esimerkki 3

 

Klikkaa kuvaa, se aukeaa uuteen ikkunaan.

 
Ruoka-annos Pikakastikkeet