Työskentelyn puhtaus
Puhtaiden työtapojen avulla voidaan estää mikrobien
pääsyä elintarvikkeisiin sekä leviämistä
ja lisääntymistä niissä. Hyvien työtapojen
kolme perusasiaa ovat:
- |
käsien, suojakäsineiden, työvälineiden,
työtilojen ja työtapojen puhtaus.
|
- |
eri työvaiheiden pitäminen erillään.
|
- |
oikeat käsittely- ja säilytyslämpötilat.
|
Puhtaaseen käsittelyyn kuuluvat oikeat työmenetelmät
puhtaissa työtiloissa, puhtailla laitteilla ja välineillä
sekä puhtaat työtavat ja hyvä henkilökohtainen
hygienia. Myös henkilöiden, jotka eivät osallistu
elintarviketuotantoon, mutta tekevät työtään
samoissa tiloissa, esimerkiksi puhtaanapidon ja huollon henkilöiden,
on tärkeää noudattaa terveydenhoitolain periaatteita
hyvän hygienian noudattamisesta. Hyviä toimintatapoja
on noudatettava kaikissa elintarvikkeisiin liittyvissä töissä,
myös esimerkiksi kuljetuksissa ja puhtaanapidossa.
Yksittäisen elintarvikkeen valmistuserät pidetään erillään ja käytetään ikäjärjestyksessä. Eriä ei yhdistetä, vaan ensin käytetään vanhempi erä, sitten uudempi eri astiasta ja eri välinein.
Erillään pitäminen on tärkeää erityisesti, kun kyseistä elintarviketta ei kuumenneta ennen käyttöä. Tällaisia ovat esimerkiksi salaatit ja leikkeleet
|