Työskentelyn puhtaus

Eri työvaiheet
Työtavat ja ympäristön puhtaus
Käsittely- ja säilytyslämpötilat
Kuumennus
Jäähdytys
Pakastaminen

Pakkaaminen

Etusivulle
sanasto

Pakkaaminen

Pakkaamaton elintarvike on alttiina likaantumiselle. Ilmaa sisältävässä pakkauksessa oleva tuote on suojassa likaantumiselta, mutta pakkaus ei vaikuta tuotteeseen päässeiden mikrobien kasvumahdollisuuksiin. Pakkaaminen ei estä kaikkien mikrobien kasvua. Siksi pakattukin tuote tarvitsee huolellisen käsittelyn ja valvotut säilytysolosuhteet.
Tyhjiö- eli vakuumipakkauksesta on poistettu ilma. Happea tarvitsevat mikrobit kuten homeet eivät lisäänny tyhjiöpakkauksessa. Sen sijaan hapettomissa oloissa toimeen tulevat mikrobit voivat kasvaa. Osa bakteereista ja hiivoista on tällaisia.
Suojakaasupakkauksessa on ilman aineosia tavallisesta ilmasta poikkeavassa suhteessa. Näin saadaan monien pilaajien kasvu estetyksi. Kuitenkin jotkut pystyvät kasvamaan siinä. Hiilidioksidin määrä seoksessa vaikuttaa eri mikrobeihin eri tavalla. Listerian kasvua se ei estä, ja klostridit voivat jopa hyötyä siitä.
Vahingoittuneessa pakkauksessa tai huonoissa oloissa säilytetty elintarvike voi aiheuttaa terveydellistä vaaraa. Säilyttäminen oikealla tavalla on tärkeää myös kuljetuksen aikana ja kuluttajan kotona.

Herkästi pilaantuviin tuotteisiin merkitään viimeinen käyttöpäivä (vkp). Tuotteisiin, jotka eivät ole herkästi pilaantuvia, merkitään parasta ennen -päivä. Viimeinen käyttöpäivä- merkintä koskee vain avaamattomia pakkauksia. Avatusta suurkuluttajapakkauksesta voi myydä vain parin päivän ajan. Avatun pakkauksen sisältö on käytettävä pakkauksessa annetun ohjeen mukaan tai muutaman päivän kuluessa.

esimerkki 1 esimerkki 2 esimerkki 3

Klikkaa kuvaa, se aukeaa uuteen ikkunaan.

 
Ruoka-annos Pikakastikkeet