Työskentelyn puhtaus

Eri työvaiheet

Työtavat ja ympäristön puhtaus
Käsittely- ja säilytyslämpötilat
Kuumennus
Jäähdytys
Pakastaminen
Pakkaaminen
Etusivulle
sanasto

Eri työvaiheiden pitäminen erillään

Eri työvaiheet pidetään erillään siksi, että raaka-aineiden mikrobit eivät pääsisi kypsennettyihin tuotteisiin. Raaka-aineissa voi niiden tuotantoympäristöstä johtuen olla sellaisia mikrobeja, jotka elintarvikkeen kautta kulkeutuessaan tai siinä lisääntyessään voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen tai muun terveydellisen vaaran.

Voit vähentää tarvetta tehdä erilaisia työvaiheita sekaisin, kun tuot kaiken tarpeellisen työpisteeseen kutakin työrupeamaa varten erikseen, teet töitä taukoon asti ja viet tuotteet varastoon ja jätteet pois tauolle lähtiessä.

Yksittäisen elintarvikkeen valmistuserät pidetään erillään ja käytetään ikäjärjestyksessä. Eriä ei yhdistetä, vaan ensin käytetään vanhempi erä, sitten uudempi eri astiasta ja eri välinein.
Erillään pitäminen on tärkeää erityisesti, kun kyseistä elintarviketta ei kuumenneta ennen käyttöä. Tällaisia ovat esimerkiksi salaatit ja leikkeleet.

esimerkki

 

 

Klikkaa kuvaa, se aukeaa uuteen ikkunaan.

 
Hampurilaislinja