Ruokamyrkytykset
Listeria

Salmonella

Kampylobakteeri ja EHEC
Stafylokokki
Itiölliset bakteerit
Virukset ja BSE
Terveydelliset haitat
Etusivulle
sanasto

Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus -bakteeri kasvaa yleisesti ihmisen ja monien eläinten iholla ja limakalvoilla. Osa sen bakteerikannoista muodostaa kasvaessaan myrkkyä, joka aiheuttaa ruokamyrkytystä. Tämä toksiini on lämpöä kestävä eikä se tuhoudu tavallisessa kypsennyksessä. Siksi on tärkeää, että huolehtii puhtaudesta ja käsien ihon kunnosta sekä että työskentelee puhtaasti.

Tulehtuneessa haavassa tai ihottumassa oleva visva voi sisältää suuria määriä stafylokokkeja. Mikäli pakkaamattoman elintarvikkeen käsittelyä ei voi välttää, tulehtunut alue on peitettävä vettä läpäisemättömällä suojuksella ja käsien pesuun ja desinfiointiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Elintarvikkeiden käsittelyssä käytetään työvälineitä aina, kun se on mahdollista.

Ruokamyrkytystä aiheuttava stafylokokki ei kasva alle +7°C lämpötilassa. Hyvä kylmäsäilytys estää ruokamyrkytysvaaraa.

Jos raaka-aineissa on stafylokokkeja, jotka eivät vielä ole ehtineet kasvaa, niiden aiheuttama vaara voidaan torjua kypsentämällä.

esimerkki