Ruokamyrkytystä aiheuttavat mikrobit leviävät elintarvikkeiden
välityksellä
Ruokamyrkytys on mikrobien tai niiden tuottamien myrkkyjen aiheuttama sairaus, jonka saa elintarvikkeen tai juomaveden välityksellä. Ruokamyrkytyksen tyypillisiä oireita ovat ripuli, oksennus ja mahakipu. Kyseessä voi olla varsinainen ruokamyrkytys, jonka saa aikaan bakteerin elintarvikkeessa kasvaessaan muodostama myrkky tai elintarvikkeen välityksellä saatu tartunta, jossa mikrobi muodostaa oireita aiheuttavaa myrkkyä suolistossa.
Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat mikrobit voivat aiheuttaa terveydellistä
haittaa esiintyessään niin vähäisinä määrinä,
että elintarvike on täysin syöntikelpoinen. Terveydelle
vaarallisia mikrobeja kutsutaan patogeeneiksi tai patogeenisiksi
mikrobeiksi. Ongelmien aiheuttaja ei aina ole se elintarvike, jonka
mukana haittamikrobi tulee. Se voi siirtyä myös raaka-aineesta
valmisteeseen, jolloin kypsennyksen mikrobeja tuhoava vaikutus menee
hukkaan. Tällainen saastuminen voi olla suora tai välillinen
ihmisen, työvälineiden tai laitteiden kautta. Tällaista
saastumista kutsutaan ristisaastumiseksi tai ristikontaminaatioksi.
Ruokamyrkytysten torjumisessa on tärkeää noudattaa
hyvää elintarvikehygieniaa sekä työpaikalla
että kotona.
|