Matförgiftningar

Listeria
Salmonella
Campylobacter och EHEC
Stafylokocker
Sporbildande bakterier
Virus och BSE
Mikrober
Hälsorisker
Till ingångssidan
terminologi

Campylobacter

Campylobacter förekommer i kött av fjäderfä, svin, nötkreatur och får, hos sällskapsdjur samt i vatten. Inkubationstiden är i regel 3–5 dagar. Symptomen är diarréer, ofta med feber och magont. Det går i regel över på en vecka, men kan vara något längre. En del kan senare få en reaktiv ledinflammation. Smittan kan komma via livsmedel som inte har tillretts ordentligt eller som förorenats efter tillredningen via förorenat vatten eller från personer som har smittats med campylobacter.


EHEC

EHEC-bakterien är en sällsynt variant av kolibakterien som normalt finns i tarmen. Symptomen är blodiga diarréer som i regel uppträder 3–5 dagar efter smittan. En liten del av dem som insjuknat kan få en följdsjukdom som ger upphov till störningar i njurfunktionen. Exempel på livsmedel som kan sprida EHEC är otillräckligt tillrett nötkött, opastöriserad mjölk, förorenade grönsaker, förorenat vatten eller smutsigt badvatten. I Finland känner man till ett fall där en epidemi spritt sig via förorenat badvatten.

exempel 1 exempel 2  

 

 

 

Klicka på bilden så öppnar sig ett nytt fönster .

 
Bakterier