Matförgiftningar

Listeria
Salmonella
Campylobacter och EHEC
Stafylokocker
Sporbildande bakterier
Virus och BSE
Mikrober
Hälsorisker
Till ingångssidan
terminologi

Salmonella

Salmonella är en tarmbakterie som förekommer hos varmblodiga djur, och således också hos människor. Sjukdomar som kan överföras mellan djur och människor kallas för zoonoser. Symptomen på salmonella är plötsliga magsmärtor, diarréer, gasbesvär, illamående och feber. Information om de prov som skall lämnas för att förhindra spridningen av salmonella finns i kapitlet om personlig hygien.

Alla som har smittats av salmonella får inte symtom. Också personer som återhämtat sig från en magsjukdom kan vara symtomfria smittbärare. Symtomfria smittbärare kan utan att de vet om det sprida salmonella. Därför är det viktigt att lämna salmonellaprov efter en resa utanför Norden. Detta gäller personer som hanterar förpackade livsmedel.

För att upprätthålla det goda salmonellaläget i länderna har Finland och Sverige ett program för salmonellaövervakning som inriktar sig på animaliska livsmedel som importeras från andra EU-länder.

exempel 1 exempel 2