Matförgiftningar

Listeria
Salmonella
Campylobacter och EHEC
Stafylokocker
Sporbildande bakterier
Virus och BSE
Mikrober
Hälsorisker
Till ingångssidan
terminologi

Virus

Virus kan spridas via livsmedel och vatten. Virus kan endast föröka sig i levande organismer, inte utanför dem. Virus från djur är vanligen inte farliga för människan. Sådana virus som orsakar magsjukdomar, till exempel norovirus (tidigare calicivirus ), finns i avföringen hos smittade människor, och de överförs lätt via händerna. Smutsigt vatten kan förorena bär och grönsaker. Vid upphettning till 90ºC förstörs noroviruset.

Virus som sprids via livsmedel kan härröra från växter som bevattnats med förorenat vatten. Det är därför skäl att upphetta importerade djupfrysta bär före användningen.


BSE

Hos djur som insjuknat i BSE, dvs. ″galna kosjukan″, angrips centrala nervsystemet. Sjukdomen orsakas av ett protein i det centrala nervsystemet, prion, som skiljer sig från det som normalt förekommer i organismen. Om proteinet kommer in i människokroppen kan det hos människan förorsaka en liknande sjukdom, Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. I Finland har man fram till mars 2013 konstaterat ett fall av BSE. Nötkreatur genomgår BSE-kontroll i enlighet med bestämmelser som utfärdats av EU.

exempel