Matförgiftningar

Listeria
Salmonella
Campylobacter och EHEC
Stafylokocker
Sporbildande bakterier
Virus och BSE
Mikrober
Hälsorisker
Till ingångssidan
terminologi

Stafylokocker

Bakterien Staphylococcus aureus förekommer allmänt på huden och slemhinnorna hos människan och hos många djur. Vid tillväxten av vissa bakteriestammar bildas ett gift som orsakar matförgiftningar. Detta toxin är motståndskraftigt mot hetta och förstörs inte vid vanlig tillredning. Därför är det viktigt att man sköter sin hygien och håller huden på händerna i skick samt arbetar hygieniskt.

Var som finns i infekterade sår eller eksem kan innehålla stora mängder stafylokocker. Om personen är tvungen att hantera oförpackade livsmedel skall det infekterade området täckas med ett vattentätt skydd och händerna rengöras och desinficeras särskilt noggrant. Den som hanterar livsmedel skall använda arbetsredskap alltid när det är möjligt.

Stafylokocker som orsakar matförgiftningar växer inte i temperaturer under +7°C. En välordnad kylförvaring förebygger risken för matförgiftning.

Om råvarorna innehåller stafylokocker som ännu inte har hunnit växa till sig kan den risk som dessa medför avvärjas genom tillredning.

exempel