Arkea kartanossa
Kartanon arki
oli työntäyteistä. Monet kotitaloustyöt veivät aikaa, koska
esimerkiksi keittiöiden koneistus oli alkeellista eikä pyykinpesuun
tai sen jälkikäsittelyyn ollut monia laitteita. Raskaat kotityöt
tekivät kartanoissa palkolliset, piiat ja keittäjättäret.
Herrasväki, varsinkin talon rouva, saattoi keskittyä joutenoloon.
Kartanonherran mahtavuutta mitattiin sillä, kuinka jouten talon
rouva sai olla. Eli mitä mahtavampi herra, sitä enemmän talossa oli
palvelusväkeä.
Jo ennen
kukonlaulua kokoontuivat alustalaiset kartanon keittiöön
aamupalalle, leivänkannikka ja jotain juotavaa, yleensä kahvia,
solahtivat sukkelaan kurkusta alas ja sitten jo kiiruhdettiin
töihin. Keittiöpiiat olivat viritelleet tulet lieteen jo varhain ja
keittäneet kahvit. Keittiössä aamiainen valmistettiin kahdeksaksi.
Piiat ja rengit kokoontuivat keittiönpöydän ääreen syömään
suolasilakoita ja perunaa sekä kirnupiimää.
Kartanon saliin
oli aamiaiselle kokoontunut koko perhe. Aamiainen tarjottiin
kahdeksalta ja vaikka palvelusväki oli jo aikoja sitten herännyt ja
rientänyt töihinsä, eivät perheen lapset olleet vielä silloin olleet
hereillä. Karlille ja Fredrikalle aamiainen oli päivän ensimmäinen
ateria. Rouva von Edelmann oli nauttinut aamulla vain kupin teetä
vanhanrouvan seuraksi, mutta herra oli syönyt vähän tuhdimmin
kinkkua ja piirakkaa sekä riisipuuroa ennen kuin oli syventynyt
kartanon tilikirjojen ääreen. Syksyinen päivä oli jo pitkällä ja
monta asiaa oli ehditty hoitaa.
Aamiaisen
jälkeen rouva von Edelmann tarkasti liinavaatevarastoja
Anna-mamsellin kanssa. Syksyn suurpyykki oli juuri pesty, koska
järvi jäätyisi pian ja pyykinpesu olisi paljon vaivalloisempaa kuin
kesällä. Pöytäliinojen kunto todettiin osittain huonoksi ja
päätettiin kysyä kartanon torpassa asuvalta torpparin vaimolta,
kutoisiko hän jouluksi uusia pellavia. Myös pellavaisia pyyheliinoja
tarvittiin lisää ja koska talossa oli pellavia omasta takaa,
päätettiin laitta piikatytöt töihin pellavan loukutukseen, jotta
saataisiin lankaa.
Herra von
Edelmannilla oli tapaaminen pehtoorin kanssa. Herrat keskustelivat
satokauden tuloksista ja miettivät parannuksia seuraavaa kevättä
ajatellen. Tila oli saatava tuottamaan, ettei tarvitsisi metsiä
lähteä hakkaamaan. Metsien tilanteesta miehet myös puhelivat ja
päättivät ennen metsästyskautta käydä vielä tekemässä
tarkastuskierrokset tilan mailla ja metsissä.
Lapset olivat
poikkeuksellisesti jääneet kotiin viikonloppuna lomalla kotona
oltuaan. Liikkeellä oli kurkkukipua ja pahaa yskäntautia ja rouva
von Edelmann oli vaatinut lapsia jäämään kotiin varmuuden vuoksi.
Lapset ahersivat koulukirjojensa ja tehtäviensä parissa. Aamiaisen
jälkeen Fredrika harjoitteli isoäitinsä ohjauksessa pianonsoittoa.
Sivistyneen kartanontyttären tehtävähän oli viihdyttää kartanon
vieraita juhlien aikaan pianonsoitolla. Karl syventyi lukemaan
sotahistoriaa, sillä upseerin ura kiinnosti häntä kovin.
Keittiössä
valmisteltiin päivällistä, joka tarjottiin kello kahden aikaan
iltapäivällä. Keittiöpiiat Stiina ja Maija olivat keittäneet
tuntitolkulla naudan kieltä ja viimeistelivät sen höysteeksi
piparjuurikastiketta. Ruoka oli kartanonherran suosikki ja siksi
kartanon keittäjätär oli erityisen tarkka kastikkeen mausta. Lisänä
tarjottiin keitinperunoita ja lanttulaatikkoa. Jälkiruoaksi oli
tarjolla puolukoista keitettyä kiisseliä paksun kerman kera.
Mamselli ohjasi
osan piioista pyykin pariin silittämään ja mankeloimaan puhtoisia
pellavia. Silitysrauta kuumennettiin puulieden reunalla. Keittiössä
riitti touhua. Välillä piiat puikahtivat ruokavarastoon, fatabuuriin,
sekä maakellariin hakemaan jauhoja tai perunoita, sillä keittiössä
ei ollut juurikaan säilytystiloja, ei varsinkaan kylmäsäilytykseen.
Kun herrasväki oli ruokaillut sai palvelusväki syödä aterian rippeet
ilta-ateriallaan. Ilta-ateriakseen herrasväki nautti kevyempiä
ruokia kuin päivällisellä, mutta silti keittiössä riitti touhua aina
iltakahdeksaan, jonka jälkeen palvelusväki sai rauhoittua levolle.
Tulosta tarina tästä.
|