|
Nätmaterialet Nollkurs i matematik är lämpligt särskilt för de studerande som skall läsa lång matematik i gymnasiet, men även andra elever kan ha nytta av materialet eller av delar av det. I kursen repeteras det viktigaste av matematiken i den grundläggande utbildningen. Vissa grundskolekunskaper fördjupas och utvidgas med tanke på de behov som uppstår i lång matematik. Avsikten är att kunna ge kursen gymnasiekursstatus och status som brobyggarkurs mellan gymnasiematematik och grundskolematematik. Speciell vikt har fästs vid förenkling av rationella uttryck och bra räknerutiner. Även förberedandet av ett sådant tankesätt som behövs i lång matematik syns i kursmaterialet.
Kursen består (tillsvidare) av 10 pass. Varje pass innehåller
- en teoridel med mångsidiga exempel
- Har du förstått?-uppgifter
- begreppsfrågor
- uppgifter med facit
Med Har du förstått?-uppgifterna kan de studerande själv kontrollera hur bra de lyckats med att tillägna sig teorin. I Har du förstått?-uppgifterna väljer man det rätta alternativet bland a, b och c. Ibland kan dessa uppgifter innehålla enkla räkneuppgifter.
Varje pass slutar med begreppsfrågor och uppgifter som baserar sig på teorin i passet. De första uppgifterna i passet är lätta men uppgifternas svårighetsgrad ökar mot de sista uppgifterna i passet. De uppgifter som är markerade med en asterisk (*) är mer krävande än de övriga. Alla uppgifter förutom begreppsfrågorna har facit.
Kursen fungerar som självständig helhet. Det går ändå bra att utnyttja grundskoleböcker i matematik under kursens gång. Extramaterial, som vid behov går att använda vid sidan om nätmaterialet, är t.ex. böckerna Startlinjen av MFKA-kustannus och Matematikens värld EXTRA av Schildts.
"För att kunna klara sig bra i lång matematik på gymnasiet är det inte ett måste att vara klipsk och förnuftig. Det viktigaste är att man orkar arbeta regelbundet, flitigt och målmedvetet. Koncentrerat, tålmodigt och omsorgsfullt arbete leder oftast till framgång."
Manusförfattaren matematiklärare Jani Wennerstrand vid Kotka svenska samskola.
|
|
|
|
|