Juhlat
kartanossa
2–3 opetuskerran
teemapaketti valinnaiseen kotitalouteen (4–8 oppituntia) tai
yhteistyössä historian ja/tai äidinkielen opettajan kanssa
toteutettavaksi
Opetuskertojen
sisältö
1 Orientointi aiheeseen, roolien jako, juhlan suunnittelu sekä
juhlien valmistelu
2 Juhlien toteutus
Tämä
tuntipaketti (2–3 opetuskertaa) on sovellus kartanossa
järjestettävistä juhlapäivällisistä. Työskentely esim. neljän hengen
ryhmissä.
1
Orientointi aiheeseen, roolien jako, juhlan suunnittelu sekä juhlien
valmistelu
Ensimmäisellä (ja toisella)
opetuskerralla tutustutaan
kartanokulttuuriin oppikirjojen ja/tai Internetistä saatavan
materiaalin avulla. Opettaja voi esittää lyhyenä johdantona näillä
sivuilla olevan PowerPoint-esityksen
joko dataprojektorin avulla tai tulostamalla
esityksessä olevat kalvot.
Mikäli työskennellään tietokoneiden ääressä, oppilaat voivat tehdä
tähän sivustoon liittyviä tehtäviä ja orientoitua aiheeseen niiden
kautta. Ohessa myös tarina kartanon juhlapäivällisten valmistelusta
ja roolihenkilöiden esittely.
Mikäli
opetuskerrat halutaan toteuttaa roolileikkinä, kannattaa roolit
jakaa orientointikerralla ja miettiä, voisiko roolihenkilön
”identiteettiä” vahvistaa jollakin rekvisiitalla, kuten esimerkiksi
esiliinalla, huivilla tai muulla päähineellä.
Juhlien menyyn
voivat oppilaat joko suunnitella itse tai toteuttaa ohessa esitellyn
menyyn, johon ohjeet löytyvät tästä sivustosta. Jos menyy
suunnitellaan itse, on tarvittavien ohjeiden soveltuvuus
kotitaloustunnilla toteutettavaksi viisasta tarkistaa ennakkoon.
Juhlien mahdollista ohjelmaa ruokailun lisäksi voi myös valmistella
ja harjoitella.
Roolit 16
oppilaalle:
* Isäntäväki: kartanonherra Fredrik von Edelmann, rouva
Emilié von Edelmann, vanharouva Hedvig von Edelmann,
kartanon lapset: Fredrika von Edelmann, 13, ja Karl von
Edelmann, 16
* mamselli Anna Lund
* vieraina kartanon isännän serkku, upseeri Oscar von
Edelmann, hänen vaimonsa Christina sekä lapset
Charlotta, 14, ja Louisa,15.
* vieraina tädit Hedda Nora ja Kristina von Edelmann
* rengit Antti ja Johannes sekä piiat Helmi ja
Stiina
2 Juhlien
toteutus
Toisella (tai
kolmannella) opetuskerralla valmistetaan ruoat sekä leivonnaiset ja
katetaan pöydät. Poikkeuksena todelliseen kartanoelämään on
viisasta, että työt jaetaan siten, että myös herrasväki osallistuu
valmisteluihin.
Päivällinen
nautitaan yhdessä – opettaja voi harkita eristetäänkö rengit omaan
tilaansa syömään! Jälkitöihin osallistuu poiketen
kartanokulttuurista myös isäntäväki, jotta kaikki ehtivät
kunniallisessa ajassa luokasta pois!
Menyyehdotus:
Eturuoka:
sallatti (silli erikseen)
Pääruoka: paistia kartanon tyyliin kastikkeen kera (korvataan
lihamurekkeella) keitinperunoilla ja kukkakaalilla
Jälkiruoka: sitruunakiisseliä ja kauralastuja
Ruokaohjeet löydät tästä.
Arviointi
Ohessa muutama
malli, joita voidaan käyttää opetuskertojen
arviointiin.
Dokumentointi
Mikäli oppilaat
innostuvat aiheesta ja tuntitoteutukseen panostetaan, kannattaa
tehdä yhteistyötä ATK:n tai viestinnän opettajan kanssa tai ottaa
itse kuvamateriaalia talteen joko tavallisilla tai digitaalisilla
kameroilla (niin video- kuin tavallisellakin). Kuvamateriaalia voi
julkaista esimerkiksi koulun nettisivuilla.
|